divendres, 24 de desembre del 2010

Bon Nadal 2010!



La Cèlia i jo acabem de tornar del Condis del barri. Una veïna del barri ens ha desitjat bon Nadal amb els ulls tristos: s'acaba de separar i la feina li penja d'un fil. Tornant a casa, un pare de l'escola ens diu que fa mig any que no troba feina. A casa, el dolor pels absents és més present que mai cada any que arriben aquests dies. La cara trista de la vida és més trista quan és Nadal.

Ens hem trobat també els infants que anaven a dinar a cals cosins, a fer cagar el tió. I els fills i parents que es reuneixen i dinen o sopen junts o es truquen amb més intensitat aquests dies. I hi ha molta bona gent que reviu les creences i les tradicions amb què hem crescut segles i segles a casa nostra. La cara amable de la vida també és més amable quan és Nadal.

Totes les cares humanes tenen cabuda en la meva idea de Nadal.

L'única cara que no suporto és la cara banal, ostentosa i desvirtuada del Nadal. Algú m'ha enviat una foto d'un avet a no sé quin hotel de luxe de no sé quin emirat amb joies com a penjolls i un valor de no sé quants milions d'euros. El que no suporto és que potser ja hi ha més gent que somriu amb aquesta collonada que no pas que s'indigna, es rebela.

M'agrada el Nadal radical: que va a l'arrel. El que, simbolitzat en un pessebre, evoca una vida noble i senzilla, compartida amb gent noble i senzilla, amb valors nobles i senzills. Valors expressats amb les religions que cada racó del món ha vist créixer, o valors expressats sense cap interpretació transcendent de la vida i de la mort, però amb un humanisme profundament arrelat en la llibertat, la igualtat i la fraternitat entre totes les persones. Vull pensar que això és el que celebrem aquests dies, el que desitgem quan ens diem "Bon Nadal!" pel carrer.


Això m'ha vingut al cap quan volia desitjar a la gent que conec i m'estimo un Nadal radical i no banal, en el sentit que ara tot just deia.

Que en aquests dies i durant tot l'any que ve, trobis la força per fer front a la cara trista de la vida i per aconseguir, especialment, les fites personals, familiars i col·lectives que et proposis.

Bon Nadal, bones festes i molt bon any 2011.