Acords i desacords en relació a l'actitud d'ICV entorn la visita del Papa.

Diumenge que ve el Papa Benet XVI visita Barcelona per consagrar la Sagrada Família. Un esdeveniment així porta al primer pla de l’escena pública un conjunt de temes que, per raons òbvies d’actualitat, generen encesos debats: les relacions entre l'Església (i totes les esglésies) amb l'Estat, el sentit i el paper de les religions, de la pròpia visita del Papa, en societats plurals com la nostra i en un segle com el XXI.

Sense anar més lluny, ahir mateix vaig intervenir en el programa "El pols de la ciutat" en una taula rodona amb els altres portaveus municipals a Sant Feliu sobre aquest tema.

Com vaig dir, crec que l'actitud d'ICV té un punt central en què estic d'acord i aspectes secundaris que em desagraden.

El punt central en què estic plenament d'acord és que la visita és una magnífica oportunitat per exposar la nostra aposta clara i ferma per la laïcitat i el nostre discurs sobre aquest tema. Posar damunt la taula les relacions entre l'Església i l'Estat, afirmar sense cap mena de dubte la subjecció de la jurisdicció religiosa a la jurisdicció civil, confrontar amb l'Església quan aquesta ha pres un paper polític (quantes manifestacions a Madrid que generen vergonya aliena...), són factors que ICV-EUiA hem posat de manifest amb motiu de la visita i que jo, i com jo molts creients, comparteixo plenament.

Ara bé, hi ha discursos que considero innecessaris i que em desagraden. Alguns dels dirigents del meu partit banalitzen la visita d’una manera que sens dubte agradarà a força gent "del partit", però disgustarà a molta gent "del carrer" que no respon al retrat simplista dels cristians i el cristianisme que hi ha al darrera. He llegit l’article de Ricard Gomà a Barcelona Informació i em sembla molt desafortunat. Aplica a l’Església una generalització inadmissible: per exemple, d’uns casos particulars i inadmissibles de pederastia (i que haurien d'acabar totes i cadascuna en sentències condemnatòries de tribunals civils!) en fa una extrapolació que és tan frívola i inconsistent com la que tòpicament o interessadament es fan en altres àmbits sobre la corrupció dels polítics o la ganduleria dels funcionaris.

És clar que hi ha visions diferents de l’Església i la jerarquia: no fa massa diumenges, vam tenir l’oportunitat de veure un excel•lent reportatge de “30 minuts” sobre les profundes discrepàncies de dos teòlegs alemanys com Hans Küng i Joseph Ratzinger, i que avui són molt presents en molts ambients cristians, especialment els més oberts al que nosaltres defensem i volem representar. En aquest debat intens que viu l’Església, que vivim a l’Església, no veig quin sentit té que dirigents d'ICV hi entrin innecessàriament a caricaturitzar-lo. En el seu blog, en Ricard Gomà explica molt millor el que volia dir en l’article, i fa una exposició de la laïcitat que , com ja he dit, comparteixo.

Jo entenc que cap representant de la coalició vagi a cap acte religiós, però aquesta no és la meva actitud en els esdeveniments religiosos que tenen lloc a Sant Feliu. Jo mateix vaig anar a la inauguració de la Casa de l’Església a Sant Feliu el passat 23 d’octubre, com també vaig anar fa ja gairebé quatre anys a la inauguració del centre de culte dels santfeliuencs de religió musulmana. Crec que és l’actitud institucional correcta: la del ple respecte fins i tot a allò que ni de lluny comparteixes.

També em sap greu que Joan Herrera hagi dit que la visita és una festa i que qui convida que pagui. Entenc que la visita s’hauria de considerar des del meu partit i la meva coalició estrictament com la d’un cap d’Estat (tot i l'especificitat del Papa i la seva doble condició de cap d'un petit Estat i d'una Església), i és el país que rep qui es fa càrrec de les despeses de l’atenció dispensada. Amb criteris d’austeritat, sense ostentacions inadmissibles en un estat aconfessional i en temps de crisi, però també sense comportaments simplistes que no mantenim en altres visites o esdeveniments.  Conec molt bé els valors dels gestos, però s'han de tenir present les interpretacions que en faci d'una banda  "la galeria", per entendre'ns, però també de l'altra, la resta de la societat, especialment de la majoria social treballadora a qui volem representar.

Trobo necessari i lògic que entitats i col•lectius que se senten amb raó atacats per la jerarquia eclesial es manifestin i convoquin a la ciutadania. El meu fill em va explicar la mobilització de gais i lesbianes que es distribuiran al pas de la comitiva i es besaran públicament per denunciar l’actitud de la jerarquia envers els drets inqüestionables de les persones homosexuals. Trobo també raonable que molts dels meus companys i moltes de les meves companyes de partit assisteixin a aquestes mobilitzacions. Però no em sembla bé que el meu partit, com a tal, hi doni suport i hi convoqui. Tinc por que, al final, en comptes que molta gent ens vegi en positiu a favor de la laïcitat, ens vegi en negatiu en contra del Papa.

Com deia, es pot i s'ha de generar debat públic i social sobre el tema de l’estat actual de les relacions entre l’Església i l’Estat i de la tebior i poca concreció de molts discursos a favor de la laïcitat al nostre país. I també s'ha de confrontar políticament, evidentment, amb les veus reaccionàries de l'Església quan posen en qüestió els drets de qualsevol persona o qualsevol família i fan un joc inadmissible a la dreta més rància. Però no comparteixo un posicionament actiu en contra d’una visita que, per a moltes i molts dels nostres conciutadans (i votants!) no té aquest contingut simplista amb què una part significativa del partit en parla. Crec que hi hauria hagut d'haver una declaració explícita i formal de posicionament clar i ferm de la coalició en favor de la laïcitat i tot el això ha comportar en la pràctica, i després mostrar la mateixa actitud de respecte envers els ciutadans que assistiran a la missa i viuran positivament la visita i envers els ciutadans que s'hi manifestaran en contra.

I no m’estenc – que podria!- sobre l’extraordinari paper que, per exemple a Sant Feliu, fan els voluntaris i les voluntàries de Càritas o molts altres amics i amigues de les parròquies de Sant Llorenç i de Sant Joan Baptista. I molts altres que, a Sant Feliu i a tot el món (mirem també en aquest camp a Brasil, per exemple?), empenyen l’Església del segle XXI cap a una nova realitat, perquè estan convençuts, com jo i com tanta gent, que una altra Església també és possible. O no és el que defensava, per exemple, Alfonso Carlos Comín?

En conjunt, amb el meu acord clar en el que és fonamental però també amb desacords amb alguns aspectes, l'actitud del meu partit em deixa un regust agredolç. Com diu aquell a Polònia, “ho sento, algú ho havia de dir”.

Comentaris

Anònim ha dit…
Potser si que no s'ha de generalitzar i que l'església de la pederàstia està molt lluny de la de Càritas, però en Ratzinger representa clarament a la primera. Recorda la seva etapa com a inquisidor, a qui defensava? a Casaldàliga o a en Maciel?

No hi ha una sola església, n'hi ha diverses i lamentablement la que mana, la que discrimina la dona, la que propaga la Sida per Àfrica, la teocràtica, és la que tindrem demà passejant per Barcelona.

L'altra faria bé en fotre el camp i deixar de posar l'altre galta.
Anònim ha dit…
No està feta Espanya per la Democràcia, i per tant tampoc els partits españols.
Sempre mirant de destruir el contrari, ofenent-lo, ofegant-lo, martiritzant-lo i si pot ser eliminant-lo. Mai compartint el millor de cadascun.
Llastima.
Tot això al mateix temps que els problemes de la llengua, és fum per qui no te propostes pel que realment ens preocupa.TENIR TREBALL, COBRAR UN SALARI JUST I NO EXPLOTAR ALS NOSTRES COMPANYS TREBALLADORS.

Entrades populars