dimecres, 14 de desembre del 2022

5 ANYS DE FAMÍLIA D’ACOLLIDA!!!


Aquesta fotografia resumeix de manera immillorable el balanç dels nostres primers cinc anys de família d'acollida. Amb la cara paguem! Va ser al programa "Planta Baixa", de TV3, del dimecres 9 de novembre. Entrevistats per l'Agnès Marquès, hi érem la família inicial d'acollida i els pares adoptius dels dos tresorets que veieu a la foto: en Bruno i en Gerard, els dos bessons que vam acollir a l'abril de 2019, i que avui ja tenen tres anys i mig. Va ser una molt bona entrevista, on es va poder veure amb tota normalitat què és l'acolliment i què és l'adopció, i la positiva continuïtat de les relacions entre les famílies acollidores i adoptives, que ens ha permès seguir el creixement d'en Bruno i en Gerard. I també dels altres tres infants que la Cèlia i jo (i tota la nostra família!) hem acollit a casa. Gràcies al Xavi i l'Enric (amb nosaltres a la foto!) i als pares dels altres tres tresorets que hem acollit!!!


Tot va començar el 22 de novembre de 2017. Aquell dimarts al matí vam tenir per primer cop en braços a la Hope, una preciosa nena que havia nascut dos dies abans. La sensació de tenir-la en braços va ser intensa, intensíssima, i va acomplir sobradament el nostre propòsit inicial, quan vam decidir ser família acollidora quan va néixer l'Ane, la nostra primera néta: donar a infants sense sort al néixer l'amor i l'entorn de les nostres nétes. Sis mesos després, aquell amor i entorn va passar de les nostres mans d'acollida a les de la seva família adoptiva definitiva, un matrimoni de Barcelona que ja tenia una primera filla adoptiva . Jo encara li vaig poder donar la seva primera rosa per Sant Jordi. Fa poc més d'un mes, vam anar a dinar a casa seva i vam poder tornar a veure, ja amb 5 anys, aquella hermosura que va venir a casa amb només dos dies.

En Gerard, en Bruno i la Hope estan, en tant que infants legalment adoptats, sota la tutela exclusiva dels seus pares. No és el cas dels altres dos acolliments que hem tingut ja que, les mares biològiques no han renunciat a les seves filles, i les dues nenes estan amb famílies d'acollida permanent. Dues nenes precioses: la més gran ja ha fet també cinc anys, i la vaig poder veure quan vam presentar "Estimades famílies" a Sabadell; i la més petita, que va estar amb nosaltres més de vint mesos, n'acaba de fer tres i viu ben a prop nostre, aquí al Baix Llobregat. El sisè tresoret que viu amb nosaltres, i que acaba de fer un anyet, també anirà amb una família d'acollida permanent. A hores d'ara, encara no sabem quan hi anirà. En aquests casos, la Cèlia i jo portem el nen a visites.  mensuals amb la seva mare biològica. La futura família d'acollida permanent també haurà de facilitar aquest vincle regular amb la seva mare.

Han passat cinc anys i a casa hem tingut sis personetes, que han tingut un molt bon inici en la seva vida. No el millor, perquè per raons que nosaltres ni podem ni volem valorar, no han pogut estar amb la mare que els va portar nou mesos dins seu. Però sí el millor inici possible en les seves circumstàncies. La Cèlia i jo en fem un balanç molt positiu: no només hem donat el millor possible a sis personetes, sinó que hem creat una xarxa de vincles amb totes les seves famílies que han fet, una xarxa que és una joia. També per als nostres cinc fills, les nostres dues nétes, les nostres dues mares. Abans de començar l'acolliment fa cinc anys,  vam consultar a mares i fills què els semblava. De fet, la conformitat de tot l'entorn familiar proper és un requisit per ser família d'acollida. Tothom ho va veure bé, però el millor és que cinc anys després ho han viscut encara millor.

Per acabar, torno a la fotografía del "Planta baixa". Hi ha, malauradament, desenes de nens com en Bruno i en Gerard, que neixen sense poder estar amb els seus pares. Hi ha també, afortunadament, moltes famílies que, com en Xavi i l'Enric, estan disposades a adoptar-los. Però no hi ha tantes famílies que, entre el naixement i l'adopció o l'acolliment definitiu, en aquells mesos inicials en què es valora el millor futur per a aquests infants vulguin acollir aquests nadons. Calen, en resum, famílies d'acollida

Si vols tenir més informació de l'acolliment, ens pots demanar informació personalment a la Cèlia i a mi, o a la Núria i el Fernando (a l'estanc al costat del pas a nivell), que són qui ens va informar personalment a nosaltres. La Cèlia i jo som socis de l'Associació de Famílies Acollidores de Barcelona (AFABAR), on també pots demanar la informació que necessitis. També et pots informar en alguna de les entitats homologades que ens acompanyen en tot el procés d'acolliment: la nostra és la Cooperativa Drecera. Finalment, pots aclarir els teus dubtes o respondre tots els teus interrogants a l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA), que és el servei públic de la Generalitat que s'encarrega oficialment d'aquests temes.



dimarts, 6 de desembre del 2022

Gràcies Rosa, Maite, Alba, Joan i Jaume!


 

Després de la meva primera presentació a l’Ateneu, aquest novembre he viscut cinc moments màgics. M’estan agradant molt les presentacions d'"Estimades famílies", enraonar amb les persones que m'hi han acompanyat, amb el públic que hi ha assistit. Tot el que envolta el meu primer llibre és molt nou per a mi, i és una descoberta contínua que mai havia esperat. Ara, la deguda parada pel parèntesi del Nadal, i el 19 de gener continuaré amb la primera presentació del 2023 al Prat de Llobregat, al Cèntric, de la mà de l'Anna Martín, tinenta d'alcalde d'Acció social i comunitària.

Vaig voler que la meva segona presentació fos a l’Institut Francesc Ferrer i Guàrdia, a Sant Joan Despí, on tenia la meva plaça al Departament de Ciències, i on vaig ser tutor de 1r d’ESO, com l'Anna, una de les protagonistes del meu llibre. I vaig voler que la conversa fos amb la Rosa Ena, la directora de l'institut, amb qui havíem coincidit fent classes i amb qui coincidíem plenament en plantejaments educatius i en les relacions amb les famílies i l'entorn social i institucional del centre. Vam repassar el llibre mes per mes, capítol per capítol. Al públic hi havia l'alcaldessa, Belén García, i la regidora d'Educació i Família, Núria Ros. També el Pepe Fernández, un professor, ja jubilat, amb 30 anys de treball al Departament d'Història del Ferrer. "És el llibre que tot professor de Secundària podria haver escrit", va dir. I té raó: anys de dedicació a l'educació donen per conèixer, relatar i reflexionar sobre moltes realitats i molt diverses. 

La tercera presentació va ser a l'Abacus de tota la vida, al carrer Còrsega. Era en el marc d'un cicle de presentacions de les novetats d'EUMO Editorial. Em va presentar la Maite Carranza, autora premiada de molts llibres de literatura infantil i juvenil, guionista de televisió, santfeliuenca i amiga des de molts anys. De fet, va participar en la meva presentació com a candidat a l'alcaldia al 2011 i em va donar sort: espero que passi el mateix al 2022! La Maite va anar desgranant el que hi havia de fictici i de real al llibre, il·lustrant-ho amb alguns fragments.

La quarta presentació va ser a Sant Boi, a Can Massallera, una antiga fàbrica tèxtil al bell mig de la ciutat reconvertida en un impressionant equipament cívic i cultural. Em va entrevistar l'Alba Martínez, regidora  de Ciutat Educadora, i abans ens va presentar l'alcaldessa Lluïsa Moret, amb qui vam col·laborar estretament com a portaveus dels nostres respectius grups al govern de l'Àrea Metropolitana. L'Alba també va parlar dels diversos Jordis reconeixibles al llibre (el professor, l'alcalde, el pare, l'acollidor) i vam entrar més a fons en l'associacionisme familiar, les AFA, ja que l'acte formava part d'un cicle de formació de famílies.

La cinquena presentació va ser a La Llar del Llibre, a Sabadell. Em va presentar en Joan Mena, també professor i també polític, que actualment és membre del Congrés dels Diputats i que desitjo que sigui el proper alcalde de Sabadell. Va ser un dilluns fred i plujós, hores abans que en Joan anés a Madrid a debatre i votar el Pressupost General de l'Estat per a l'any que ve. Molt en família! Em va fer una il·lusió enorme trobar-hi en Pablo i la seva filla, que va ser la nostra segona nena d'acollida, i també en Ramón Álvarez, primer regidor d'Educació al Sabadell democràtic de 1979, impulsor de la immersió lingüística a l'escola. En Joan va posar dos accents: un d'explícit, la voluntat de donar visibilitat i valor a totes les famílies, i un altre d'implícit: retre un clar reconeixement i homenatge a la comunitat educativa, incloent el paper dels ajuntaments en l'educació.

Finalment, la sisena i darrera presentació del 2022 va ser a Cornellà, a la seu comarcal de Comissions Obreres, el meu sindicat com a professor, el meu sindicat com a jubilat. Va ser en una conversa amb Jaume Funes, escriptor, educador i psicòleg, després que en Josep Maria Romero, secretari general de CCOO al Baix Llobregat, ens donés la benvinguda. Amb en Jaume vam parlar de família i drets dels infants, de la importància que el llibre defensi la família, totes les famílies des de l'esquerra, i vam debatre si el to del llibre era excessivament positiu, més del que les famílies i els instituts haurien de ser que del que són en realitat. Ho deixo a la consideració dels lectors i les lectores!

En alguna presentació m'han preguntat si el llibre s'editarà en castellà, sobretot quan signava llibres. A mi m'agradaria molt, però dependrà bàsicament de la rebuda entre el públic d'aquesta primera edició en català. Així que, de cara ja a Sant Jordi, caldrà que els Reis ens portin piles per continuar fent presentacions, entrevistes i la promoció que Eumo Editorial m'aconselli!

Feu cas a la Rosa, la Maite, l'Alba, en Joan i en Jaume, i llegiu (i regaleu també!) "Estimades famílies"!!!